Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Γάλβας

Γάλβας

Γάλβας
Stockholm - Antikengalerie 4 - Büste Kaiser Galba.jpg
Περίοδος εξουσίας
9 Ιουνίου 6815 Ιανουαρίου 69
Προκάτοχος Νέρωνας
Διάδοχος Όθος
Οίκος Κανένας
Γέννηση 24 Δεκεμβρίου 3 π.Χ.
Τερατσίνα, Ιταλία
Θάνατος 15 Ιανουαρίου 69 (71 ετών)
Ρώμη
Επίγονοι Δύο άντρες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε νεαρή ηλικία
Ο Γάλβας (Servius Sulpicius Galba) (3 π.Χ. - 15 Ιανουαρίου 69 μ.Χ.) ήταν βραχύβιος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (από το 68 έως το 69 μ.Χ.), διάδοχος του Νέρωνα. Ανήκει στους τέσσερις αυτοκράτορες της μιας χρονιάς (69 μ.Χ.). Υπήρξε πραίτορας σε ηλικία 20 ετών, διοικητής της Ακουιτανίας και ύπατος το 33 μ.Χ. Λόγω των επιτυχιών του στις στρατιωτικές αποστολές διορίστηκε ανθύπατος της Αφρικής από τον Κλαύδιο και μετέπειτα διοικητής της Ταρρακωνησίας της Ισπανίας από τον Νέρωνα.

Στέψη

Με την αυτοκτονία του Νέρωνα, ανακηρύχθηκε αυτοκράτορας ντε φάκτο από τα στρατεύματα της Ισπανίας. Αμέσως τον αναγνώρισαν ως αυτοκράτορα οι υπόλοιπες στρατιωτικές μονάδες και η Σύγκλητος. Με την ανάρρηση του στο θρόνο οι πρώτες του ενέργειες, αναλώθηκαν στο να ευεργετήσει τους φίλους του και να καταδιώξει τους εχθρούς του, εντός της αυτοκρατορίας. Κατ´ αρχάς αρνήθηκε το donativum στους πραιτωριανούς λέγοντας πως κατατάσσει τους στρατιώτες του και δεν τους εξαγοράζει. Ως διάδοχο του όρισε τον Γάιο Πίσωνα Λικιανό γνωστό συντηρητικό και αφοσιωμένο στην αυστηρότητα των ηθών.

Το τέλος

Οι πραιτωριανοί, λόγω των οικονομικών περιορισμών που τους επέβαλλε εξεγέρθηκαν και ανακήρυξαν αυτοκράτορα τον Μάρκο Σάλβιο Όθωνα, ενώ ο Γάλβας δολοφονήθηκε.

Πηγές

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τόμος 16, σελίδα 57

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα

Προηγούμενος
Νέρων
Αυτοκράτορας της Ρώμης
68-69
Επόμενος
Μάρκος Σάλβιος Όθων


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Galba της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...