Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Λιχαδονήσια : Ιστορία -Παράδοση

Ιστορία -Παράδοση
 
Το σύμπλεγμα των νησιών είναι η δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό .Το ηφαίστειο λειτούργησε κατά την Τεταρτογενή περίοδο του Καϊνοζωϊκού αιώνα της προϊστορίας της γης. Πριν γίνει το τεκτονικό καταβυθισμα του Μαλιακού , τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας .Μεγάλα τμήματα των νησιών βυθίστηκαν από ένα μεγάλο σεισμό το 426 π.Χ...
Σύμφωνα με τη μυθολογία , τα Λιχαδονίσια σχηματίστηκαν από το σώμα του Λίχα. Η Διηάνειρα ,γυναίκα του Ηρακλή νομίζοντας ότι την απατά ,του έστειλε με το Λίχα ένα φαρμακερό χιτώναΗρακλής όταν φόρεσε το χιτώνα άρχισε να υποφέρει από φρικτούς πόνους και εξαγριωμένος άρπαξε το Λίχα και τον εκσφενδόνισε στη θάλασσα. Από τα μέλη του σώματος του σχηματίστηκαν τα Λιχαδονήσια .Επίσης λέγεται ότι η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το κεφάλι του .

Περιγραφή
Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Ευβοίας , ανάμεσα στο Μαλιακό και το Βόρειο Ευβοικό κόλπο , στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο , απέναντι από τον οικισμό Κάβο .Απέναντι βρίσκεται το ακρωτήριο Κνήμιδα της Φθιώτιδας .
Αποτελούνται από τη Μονολιά τη Μεγάλη Στρογγυλή , τη Μικρή Στρογγυλή, το Στενό , τη Βαγιά , το Βορήα , το Λιμάνι , καθώς και από άλλους μικρούς σκοπέλους και μύρμηκες, που λέγονται Ποντικονήσια .
Η Μεγάλη Στρογγυλή είναι το νοτιότερο της συστάδας .Πηρέ το όνομα του από το στρογγυλό σχήμα του .Είναι κατάφυτο νησί . Το νησάκι εξέχει απότομα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πρέπει να είναι η κορυφή ενός υποθαλάσσιου ηφαιστείου .Έχει τοποθετηθεί φάρος .
Το νησάκι Μονολιά είναι μακρόστενο και έχει ένα μικρό όρμο που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι .
Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ ( σκι , σερφινγκ ).

Αρχαιολογικοί χώροι - Μνημεία
Μονολιά
Σωζονταί ερείπια τειχών , θεμέλια σπιτιών και ερείπια χριστιανικής εκκλησίας στο βυθό της θάλασσας.
Μεγάλη Στρογγυλή
Σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου , σημάδι ότι κατοικούταν από
την αρχαιότητα .Στη βορειοανατολική ακτή βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του
Αγίου Γρηγορίου , που φέρεται να ήταν μόνη . Σώζεται η κόγχη του Ιερου και ο
οχυρωματικός περίβολος που φτάνει το 1,5 μέτρο Κοντά βρίσκεται και το εκκλησάκι
του Αγίου Νικολάου .
 
Διοικητική Ιστορία
Στις 28/12/1836 δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά η διοικητική διαίρεση της Εύβοιας και τα Λιχαδονήσια υπάγονταν στο δήμο Λιχαδείων.
Το Νοέμβριο του 1840 καταργήθηκε ο δήμος Λιχαδείων και τα Λιχαδονήσια υπάχθηκαν στο δήμο Αιδηψίων όπου και παρέμειναν μέχρι το 1912 .
Στις 18/12/1920 αναγνωρίστηκαν τα Λιχαδονήσια και υπάχθηκαν στην κοινότητα Λιχάδος (δεν υπάρχει αναφορά για την κατάργησή τους).
Στις 16/10/1940 τα Λιχαδονήσια καταργήθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως Στρογγύλη και Μονολιά.

Πληθυσμός
 
26 κατά την απογραφή του έτους 1920
70 κατά την απογραφή του έτους 1928
37 κατά την απογραφή του έτους 1940
53 κατά την απογραφή του έτους 1951
25 κατά την απογραφή του έτους 1961
2 κατά την απογραφή του έτους 1971
5 κατά την απογραφή του έτους 1981
 







 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...