Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πάσχα στο βράχο της Μονεμβασιάς

Πάσχα στο βράχο της Μονεμβασιάς

Κατάνυξη και μυστηριακό περιβάλλον στην πανέμορφη καστροπολιτεία

Η περίοδος των εορτών του Πάσχα είναι ίσως μία από τις καλύτερες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη, γραφική και γοητευτική καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς.

Η άνοιξη δηλώνει την παρουσία της με έντονα χρώματα και αρώματα, ενώ τα ανθισμένα λουλούδια δημιουργούν ένα «μεθυστικό» σκηνικό με φόντο το βαθύ μπλε της θάλασσας.

Για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί τη μαγική ατμόσφαιρα που επικρατεί τις ημέρες του Πάσχα στη Μονεμβασία πρέπει να την επισκεφθεί. Όσες λέξεις κι αν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει κανείς για να την περιγράψει και πάλι δε φτάνουν για να μεταδώσουν το μυστηριακό περιβάλλον και το κλίμα κατάνυξης που θα βιώσει εκεί.

 Η περιφορά του Επιταφίου στα πλακόστρωμα δρομάκια της μεσαιωνικής πολιτείας είναι μια μοναδική εμπειρία ζωής. Οι πιστοί ακολουθούν την πομπή κρατώντας λευκά κεριά και ψάλλοντας τον επιτάφιο θρήνο, με τις ψαλμωδίες να αντηχούν στο βράχο της Μονεμβασιάς.

 Οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας τελούνται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού. Το Μεγάλο Σάββατο, μετά το «Χριστός Ανέστη» οι ταβέρνες γεμίζουν με τους επισκέπτες που θέλουν να γευτούν την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα, αλλά και άλλους νόστιμους μεζέδες.

 Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας λαμβάνει χώρα το παραδοσιακό και… φαντασμαγορικό κάψιμο του Ιούδα, με το «χορό» των βεγγαλικών να προκαλούν ενθουσιασμό σε μικρούς και μεγάλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...